Informatie voor de beginnende & professionele fotograaf!

De functie van de steen

De titel klinkt misschien erg abstract, maar de steen heeft vaak een belangrijke functie in de fotografie. Hiermee wordt bedoeld dat veel landschapsfotografen op zoek zijn naar een steen of een ander voorwerp om in de voorgrond van hun foto’s te hebben. Hiermee kunnen ze namelijk de diepte creëren tussen de voorgrond, het middengebied en de achtergrond.

In het algemeen zijn deze voorwerpen, zoals stenen en bomen, niet het hoofdonderwerp van de afbeelding. Daarom is het belangrijk om deze niet in het midden te zetten van de foto. Dit zou er namelijk toe kunnen leiden dat de steen de aandacht ontneemt van een veel belangrijker aspect, bijvoorbeeld de grote berg die in de verte te zien is op de foto.

Naast het creëren van diepte zorgen deze voorwerpen ook goed voor het contrast met het onderwerp van de foto. Zo kan het zijn dat u een foto heeft gemaakt van de grootste boom ter wereld, maar de grootte wordt pas echt helder als u een kleinere boom in de voorgrond in de hoek zet. Speelt u zelf ook eens met voorwerpen in de voorgrond om uw foto’s meer diepte te geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>