Informatie voor de beginnende & professionele fotograaf!

Geschiedenis van fotografie

De geschiedenis van de fotografie

Tegenwoordig is de camera niet meer weg te denken uit ons leven. We gaan allemaal op vakantie en nemen overal een foto van zodat we de mooiste herinneringen mee naar huis kunnen nemen. Maar er zijn een hoop dingen veranderd in de loop der tijd. De toegankelijk is hier zeker één van. Vroeger waren echte camera’s puur voor mensen die hier hun beroep van hadden gemaakt en de gemiddelde Nederlander kocht een wegwerptoestel wat hij liet afdrukken bij de lokale fotowinkel. Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zijn mobiele telefoon met een resolutie die hoger is dan de foto’s van destijds en bovendien digitaal geworden is.

De eerste foto werd in 1816 gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce. Hij maakt deze foto door middel van de zogenaamde camera obscura. Hij maakt deze foto door in een doos een zeer klein gaatje te maken met een kaars hiervoor. In de doos zat aan de achterkant een lichtgevoelige plaat. Na enkele uren ontstond hier uiteindelijk de afbeelding op. Hoewel sterk vernieuwd is het concept nooit veranderd. Het gaatje is namelijk de huidige lens en de lichtgevoelige plaat is een lichtgevoelige elektronische sensorchip.

Maar na de uitvinding van de camera obscura waren er nog enkele problemen. De tijdsduur was uiteraard veel te lang, vaak moest er ongeveer acht uur gewacht worden voordat men resultaat had, daarnaast was het nog niet gefixeerd. Waardoor op de lange duur de foto alsnog zwart werd door ander licht. Via veel experimenten werd de tijd uiteindelijk gereduceerd tot enkele minuten en de afbeelding gefixeerd. Via aangestoken magnesiumpoeder kon de sluitertijd zelfs teruggebracht worden van enkele minuten naar een fractie van een seconde.

Al deze foto’s waren uniek, aangezien ze direct op het papier gebrand werden. Om foto’s meerdere malen te kunnen afdrukken werd het negatief uitgevonden. Dit waren glasplaatjes met zilverbromide in een gelatinelaag. Vanaf ongeveer 1930 werden deze beschikbaar voor de consument. Sindsdien konden deze negatieven afgedrukt worden in een donkere kamer.

Toch duurde het nog een aardige tijd voordat de kleurenfoto toegankelijk werd voor de consument, aangezien men het niet voor elkaar kreeg de kleur rood op papier te krijgen. Dit lukte pas rond 1960.

Rond 2000 begon de digitale camera pas echt zijn intrede te maken. Sindsdien is deze betaalbaar geworden en blijft de technologie jaarlijks met sprongen vooruit gaan. Wat zal de toekomst ons brengen?