Informatie voor de beginnende & professionele fotograaf!

Panoramafotografie

Landschappen zijn altijd al populair geweest om naar te kijken. Voor de komst van de fotografie werden hier al vele schilderijen van gemaakt en na de komst van de fotografie is de populariteit hiervan niet achteruit gegaan. Maar vaak kunt u slechts een deel van het landschap op de foto zetten, waardoor u een veelvoud aan foto´s maakt terwijl u het liefst één grote zou hebben. Met de komst van de panoramafotografie is hier een verandering in gekomen, waardoor u een veel breder landschap op één foto kon krijgen.
Ook met de komst van moderne computertechnologie is er veel veranderd. Vroeger moest men knutselen om verschillende foto’s te laten overlappen of u had een speciale camera nodig, waarbij de lens kon draaien tijdens het maken van een foto. Maar dit soort camera’s liepen al snel op tot duizenden euro’s. Nu zijn daar gelukkig andere methodes voor waar u slechts wat technische kennis voor nodig hebt en de juiste computersoftware. Uiteraard is het nog steeds erg belangrijk dat u met precisie de foto’s maakt. Enkele slechte foto’s ertussen en u heeft meteen een slordige panorama. In deze tekst zullen tips besproken worden waardoor ook u een prachtige panoramafoto kunt maken.

Het lijkt heel eenvoudig om veel foto’s te maken en deze aan elkaar te plakken met de computer, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk al heel snel lichtverschillen aanwezig. Het is het beste om foto’s te maken die elkaar ongeveer dertig procent overlappen, hier krijgt u het beste beeld mee. Om ervoor te zorgen dat u weinig lichtverschil krijgt zijn er verschillende methodes. Zo zal het ten eerste helpen om de automatische belichting van uw camera tijdens alle foto’s uit te zetten. Hiernaast helpt het een hoop om de foto’s te maken op een moment dat de zon niet te fel is. In de zomer is dit vroeg op de ochtend of eind van de middag bijvoorbeeld. Zorg er hierna voor dat de camera loodrecht blijft staan als u de foto’s maakt, om dit netjes te doen heeft u een statief nodig. U kunt deze statief dan gebruiken in combinatie met een panoramabeugel. Met deze panoramabeugel behoudt u het ideale middelpunt. Anders krijgt u fouten in de diepte met voorwerpen die van afstand van elkaar verschillen. Een panoramabeugel verhelpt dit probleem. Als u deze stappen volgt zullen de foto’s zeer geschikt zijn om te bewerken op de computer.