Informatie voor de beginnende & professionele fotograaf!

Sluitertijd

Het belang van de sluitertijd

Licht is het belangrijkste aspect bij het maken van foto’s. Het zit hem alleen al in de naam van het woord, aangezien foto afkomstig is van het Griekse woord voor licht. Het is hierdoor erg belangrijk om de juiste sluitertijd te gebruiken wanneer u foto’s maakt. Teveel sluitertijd betekent overbelichting, maar te weinig zorgt op zijn beurt voor te donkere foto’s. In deze tekst zullen de verschillende aspecten van de sluitertijd besproken worden.

De sluitertijd is vaak erg kort, en wordt uitgedrukt in 1/000 seconde tot rond de 1/20 seconde. Het is moeilijk voor het menselijk gehoor om het verschil erg duidelijk te horen, maar voor de foto’s is het wel degelijk een gigantisch verschil wat de foto kan maken of juist onbruikbaar maakt. Nou bestaat er niet één juiste sluitertijd. De meest geschikte is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar licht op de locatie, de opening van het diafragma, en nog het meest belangrijk, het gewenste effect. Gelukkig hoef je dit over het algemeen niet zelf in te stellen en doet de camera dit automatisch, maar als dit niet het gewenste effect oplevert is het wel nuttig om zelf te weten hoe het moet.
Uit zichzelf zal de camera foto’s proberen te maken waar gemiddeld 18% grijs in voorkomt. Dit percentage zorgt ervoor dat donkere kleuren goed tot hun recht komen, maar ook lichte kleuren. Het enige nadeel is dat bij foto’s waar er een aparte lichtval is met sterke kleuren, deze niet volledig tot hun recht komen. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een zonsondergang. Desondanks zal deze 18% grijs zeer geschikt zijn voor de meeste situaties. Bovendien hebben de meeste camera’s een vrij grote database met de juiste tinten voor de juiste situatie.

Het is de uitdaging om zelf te leren spelen met de sluitertijd. Als u een zonsondergang fotografeert achter een donker voorwerp, dan zal dit een andere effect geven dan wanneer u dit doet achter een licht voorwerp, hierdoor zal het de kleuren wat doffer maken namelijk dan dat deze in werkelijkheid zijn. Door met de sluitertijd te spelen kan je op deze manier zeer mooie contrasten tussen objecten en de achtergrond krijgen.

Als laatste kunt u de sluitertijd verlengen om vegen van licht te krijgen bij een weg of een drukke stad. Probeert u het zelf ook uit en kijk welke stijl het beste bij u past.